De hommel

02 / mrt / 2019

Het is al prachtig weer, en dat in februari. Ik zie mensen in de tuin werken. Het voorjaar komt eraan! De krokussen staan al in volle bloei. Ze draaien hun bloem naar de zon toe om maar geen zonnestraaltje te hoeven missen. Terwijl je ze bewondert, kan het gebeuren dat er een grote hommel in de krokus zit. Dit is de koningin. Ook de hommels zijn wakker geworden en krijgen net als wij voorjaarskriebels.

De koningin
De hommelkoningin overwintert in de grond in een muizenholletje of in een gaatje in een boom. Als ze wakker wordt, gaat ze haar volk opbouwen. Eerst wat eten en een goede plek opzoeken om haar eitjes te leggen. Dan zal ze haar broedsel verzorgen tot de eerste werksters klaar zijn om deze taak over te nemen. Kortom: die hommelkoningin heeft het druk, zo vroeg in het voorjaar!

Het volk
De werksters zijn kleiner dan de koningin. De koningin hoeft alleen maar eitjes te leggen en haar volk aan te sturen. Dit doet zij met geurstoffen. Zo kan een volk tot 80 hommels uitgroeien. Het volk kan in de grond zitten of in een holte van een boom. Dit alles doen hommels om in het najaar nieuwe koninginnen en mannetjes te produceren. De koninginnen worden dan bevrucht, zij zoeken een holletje op om te overwinteren en de hele cyclus begint dan weer opnieuw.

Steken hommels?
Hommels kunnen steken, maar alleen als je hun nest verstoort. Of als ze zich bedreigd voelen. Normaal gesproken zijn niet ze eens geïnteresseerd in mensen. Als je een nest in je tuin hebt, verplaats het maar niet. Daar kunnen hommels niet goed tegen en wees eerlijk: je hebt er eigenlijk ook geen last van.

Zijn hommels nuttig?
Hommels zijn heel goede bestuivers. Tegenwoordig worden ze zelfs in de tomatenteelt ingezet om ervoor te zorgen dat u kunt genieten van een heerlijk tomaatje bij de sla.

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl