Willemsteins eigen levende tuin
Willemstein Hoveniers is echt reuzetrots op onze eigen levende tuin. Natuurlijk kunnen we u vertellen hoe belangrijk een duurzame tuin is, hoe u met uw eigen levende tuin bijdraagt aan een betere leefomgeving en dat het onderhoud in de loop der jaren alleen maar gemakkelijker wordt… maar veel mooier is het toch als u zelf kunt ervaren hoe een levende tuin eruitziet, voelt en ruikt… Vanuit die gedachte hebben we onze eigen levende tuin aangelegd. En u kunt hem bezoeken!
Fase 1 ontwikkeling
De eerste stappen werden gezet in 2018. Ons buitenterrein was toe aan een andere invulling, het was tijd voor vernieuwing. En als je dan de duurzaamste hovenier bent van Nederland, betekent dat het aanleggen van een natuurlijke tuin. Gemaakt met allerlei duurzame materialen en waarin plaats is voor een informatieplek onder een bijzonder houten afdak. Want we wilden ook publieksactiviteiten gaan organiseren om iedereen kennis te laten maken met duurzaam tuinieren.
Douglas, kastanje- en eikenhouten afdak waarop sedum groeit We willen in onze tuin onder andere laten zien hoe je overvloedig regenwater kunt opvangen, wat de mogelijkheden zijn van groene daken en diverse houtsoorten en hoe je met inheemse beplanting zorgt voor insecten en vogels en zo de biodiversiteit in de buurt vergroot. Het beste begin was ook voor de levende tuin van Willemstein Hoveniers: een tuinontwerp , een grondplan aangevuld met een beplantingsplan.
Grote onderdelen eerst
Eerst richtten we het tuinplan in op de grote items: het afdak, de poel en de waterpasserende bestrating. Van grasbetontegels (waar gras tussen groeit), Circulaire Cityscapes (een duurzame tegel) en – heel speciaal – de houten bestrating van robiniahout. Houten ‘klinkertjes’ die het water goed doorlaten en een natuurlijke uitstraling hebben. Die natuurlijk bij uitstek passen in een levende tuin. Vervolgens gingen we aan de slag met de beplanting en bouwden we een heus insectenhotel.
Opening door de burgemeester
Het was even buffelen, maar op zaterdag 17 maart 2018 was Willemstein Hoveniers’ eigen levende tuin een feit. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis van Waddinxveen opende samen met Sjaak Willemstein de informatietuin door de boomstam door te zagen. Heel veel mensen hebben daarna de ontwikkeling van onze tuin met eigen ogen gevolgd.
Fase 2 onderhoud
Op het moment dat de basis van Willemsteins eigen levende tuin eenmaal lag en de vaste planten hun plek hadden gekregen, was de rest eigenlijk een kwestie van onderhoud. Natuurlijk plantten we seizoensplanten: bollen als Corydalis, kievitseitjes en herfsttijloos, die in de lente zorgen voor een prachtige bloemenzee. We vulden die aan met inheemse planten als papavers, Digitalis, klaver, bijenbrood en vlier, maar sommige – zoals de bloeiende boterbloemen – kwamen ook gewoon aanwaaien Hoe kan ik biodiversiteit bevorderen?
Het gevolg was dat onze tuin er in het voorjaar van 2019 al heel anders uitzag. Appeltjes begonnen te groeien, de kruidenspiraal barstte uit zijn voegen. Kikkers bevolkten de kleine poel. Bijen vlogen af en aan, het hotel in en uit. Aan het eind van 2019 hebben onze hoveniers een nieuw insectenhotel gebouwd. Hierbij gebruikten ze delen van het oude insectenhotel, aangevuld met materialen die over waren van onderhoud- en aanlegklussen Zelf ook duurzaam tuinonderhoud nodig?
Fase 3 volgroeid
Nu, na meer dan vier jaar zien we dat het onze tuin een mooi stukje levende natuur is geworden, dat gevonden wordt door veel vogels en insecten. Overal groeien planten, nergens zijn meer bruine plekken. Er heerst een natuurlijk evenwicht, dat we met zo’n drie onderhoudsbeurten per jaar – wieden, snoeien – eenvoudig kunnen handhaven. In elk jaargetijde is er iets te zien of te beleven in Willemsteins levende tuin: de kleuren van het voorjaar, verkoeling in de zomer, de vruchten van de herfst en scharrelende diertjes in de plantenresten in de winter. Kom gerust en doe ideeën op voor uw eigen duurzame, klimaatbestendige en groene levende tuin!
Willemsteins eigen levende tuin bevindt zich aan het Noordeinde 99 in Waddinxveen (tussen Gouda en Alphen aan den Rijn). Wilt u komen kijken? U bent van harte welkom. Maakt u wel eerst even een afspraak? Dat kan telefonisch via: 0182-618455.