Regenwater opslag
Met regenwateropslag kan uw levende tuin zowel lange droogte als hevige regen aan. Ons weer wordt extremer. Lange hete en droge periodes wisselen af met hevige regenval. In een duurzame tuin betekent dit dat regenwateropslag net zo belangrijk is als hemelwaterafvoer. Willemstein Hoveniers laat u zien wat u kunt doen.
Regenwaterafvoer
Steeds vaker zien we dat er na een droge periode regen komt… veel, veel regen. Van oudsher is Nederland erop ingericht om dit regenwater zo snel mogelijk af te voeren via het riool. Maar ondertussen realiseren we ons dat dat eigenlijk zonde is. Want wat kunnen we allemaal niet met dat water doen als we het opslaan?! En zo is regenwateropslag misschien ook voor u wel een hot item geworden.
Opslagmogelijkheden
Als we denken aan regenwateropslag, komt de regenton vaak als eerste in onze gedachten. Je vangt het water op om het later te gebruiken. Om de tuin te besproeien, het vogelbadje te vullen of het waterpeil in de vijver op te hogen. Maar er zijn ook andere opvangmogelijkheden die passen in een levende tuin. Verderop bespreken we de wadi en het groene dak.
Rainblock
Een moderne vorm van regenwateropslag is een Rainblock®. Dit is een soort regenton in een blokvorm. U vangt het regenwater via de regenpijp hierin op en gebruikt het later weer voor de tuin, als grijs water voor het toilet of om de auto mee te wassen. Via een kraantje tapt u het opgevangen regenwater af, in een emmer of gieter. Rainblocks zijn eenvoudig te plaatsen tegen een muur of in een houten frame. Bovendien kunt u ze aan elkaar koppelen, waarmee u de opvangcapaciteit verhoogt. De elementen kunnen ook worden gekoppeld aan een infiltratiekrat of aan voorzieningen in een (duurzaam) huis.
De voordelen van de Rainblock® op een rij:
- Het gebruik van gratis, schoon en zacht water binnen handbereik
- Door de elementen te koppelen is iedere gewenste capaciteit mogelijk
- Wateropvang en nuttige toepassingen zoals schutting en muur in één
- Eenvoudig overal te plaatsen en aan te sluiten op de regenpijp
- De Rainblock® is duurzaam geproduceerd en heeft een A-label van NL Greenlabel
Ondergrondse regenwateropslag
Infiltratiekratten zijn kunststof kratten die regenwater opvangen en langzaam teruggeven aan de bodem. Deze kratten worden ingegraven in de tuin en staan in verbinding met de regenpijp vanaf het dak. Het aantal kratten dat u kunt plaatsen is afhankelijk van de hoeveelheid water die er vanaf het dak komt en de grootte van uw tuin.
Naast infiltratiekratten kunt u ook denken aan regenwateropslag in ondergrondse watertanks. Dit is mogelijk op zand- en kleigrond. Helaas niet op veengrond, want door een hoge grondwaterstand kan een lege tank gaan ‘drijven’.
Wadi
Een wadi is een bovengrondse regenwateropslag. Deze maakt deel uit van uw tuin en wordt aangeplant met beplanting die tegen zowel droge als natte perioden kan. De wadi is een glooiing, een soort bekken in de grond, die het regenwater vasthoudt. U kunt de hemelwaterafvoer van het dak afkoppelen van het riool en het regenwater via een gootje van dakpannen, aluminium of grind naar de wadi toe leiden. De levende bewoners van uw tuin, zoals vogels, padden en insecten, maar ook de beplanting hebben veel baat bij zo’n natuurlijke waterplaats. Met een wadi profiteren u en uw tuin optimaal van het regenwater.
Groen dak
Een groen dak vertraagt ook de afvoer van regenwater. Het granulaat houdt veel regenwater vast en geeft het overtollige regenwater na ongeveer een uur af aan de regenpijp. Daarnaast zorgt het sedum of de kruidenvegetatie op uw dak voor CO2-reductie. Wilt u meer weten over regenwateroslag in uw tuin? Neem vrijblijvend contact op met Willemstein Hoveniers voor een passende oplossing op maat. Mail info@willemsteinhoveniers.nl of bel 182-618455.